Hentbol Nedir? Nasıl Oynanır ve Kuralları
7’şer kişilik takım halinde oynanan oyundur. Elle oynana oyun 2 devreden oluşur, erkeklerde 30 dakika olan devreler kadınlarda 25’er dakikadır. Her takım 7 kişiden oluşur, bir kişi kalede beklerken 6 kişi sahada oyunu çevirir. Günümüzde 150 ülkede resmi oyunlardandır. Olimpiyatlarda kabul gören oyundur.
Hentbol, 7 ve 11 kişi ile oynana takım oyunudur. İlk zamanlar 11 kişilik takımlarla futbol sahasında el ile oynanan oyundu. Zaman içerisinde oyun dönüşerek 6+1 sistemine geçilmiştir. 6 kişi saha içerisindeyken 1 kişi kalede durur. Her devre 30 dakika olmak üzere 2 devre oynanır. Her devre arası mola 10 dakikadır.
Hentbol ilk zamanlar futbola benzetilirdi. Futbol sahasında elle oynana oyun gibi görülmekteydi. Futbola benzer yönleri zaman içerisinde oyundaki değişimlerle ayrılmıştır. Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesin oynayabileceği oyundur. Hentbol oyunu için kuvvet, dayanıklılık, hız ve esneklik gereklidir. Takım halinde oynana oyunda karar vermek için zorlandığınız noktalar olabilir. Azimle hareket ederek doğru kararlar verebilirsiniz. Çevik olmanız oyunda üstün gelmenizi sağlayacaktır. Oyun boyunca efor sarf etmeniz gerekecek. Küçük saha içerisinde yeri geldiğinde zorlanabileceğiniz oyundur.
Hentbol tarihi Danimarkalı beden öğretmeni Holger Neilsen’i gösteriyor. 1848 yılında ilk hentbol adı geçmiştir. Ortrup’daki okulunda kuralları ve metotları belirleyerek oyunun oynanmasına izin vermiştir. 1915-1917 yıllarında Berlinli spor okulu müdürü tarafından geliştirilmiştir Almanya’da Yüksek Beden Eğitimi Okulu bünyesinde kurularak oyuncular ve antrenörler yetiştirilerek dünya tarafından tanınmıştır. 1936 ve 1952 yıllarında Olimpiyatlara dahil olmuştur. 1972 yılında resmi Olimpiyat sporu haline gelmiştir. Dünya üzerinde 150 ülkede resmi bir şekilde elle oynana spor oyunu haline gelmiştir. 8 milyondan fazla lisanslı oyuncusu bulunmaktadır.
Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) ve Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) tarafından organizasyonlar düzenmektedir.
İçindekiler
Hentbol Nasıl Oynanır
Hentbol hız ve çeviklik isteyen oyundur. Her takım 7 kişiden oluşur 1 kişi kaleci 6 kişi oyuncu olmak üzere sahada bulunur. Bir takım toplamda 12 kişiden oluşur, 5 kişi yedek oyuncu olarak saha dışında bulunur. Her takım kurallar dahilinde sınırsız oyuncu değişim hakkına sahiptir. Elle oynanan oyunun bir devresi 30 dakika sürer. Bayanlarda devre süreleri 25 dakikadan oluşur. 2 devreden oluşan oyunda her mola 10 dakikadan oluşur.
Hentbol oyunundaki amaç topu rakip takımın kalesine gol atmaktır. Oyun içinde yasaklar topa ayak ve dizle müdahale etmektir. El dışında topa edilen müdahaleler sonucunda 2 dakika boyunca oyun dışı cezası verilir. Hentbolda topunu elinde en fazla 3 saniye tutabilir. En fazla 3 adım atma hakkı vardır üçüncü adımında topu elinden çıkarmalıdır. Profesyonel hentbol oyuncuları sürekli paslaşarak oyun oynarlar. Hareket etme kabiliyeti olduğundan kale çizgisini çekmeden atmaları gerekir. Kalecinin olduğu çizgiyi geçilmeden zıplayarak ivme kazanıp güçlü bir şekilde kaleye şut çekilebilir. Kaleciler topa el ve ayakla müdahale edebilirler.
Takım halinde oynana oyun olduğundan sürekli paslaşarak oynamanız gereklidir. Birbirinizle iletişimi iyi kurarak kaleye golü kimin atacağını belirlemelisiniz. Erkekler hentbol oyununda 30 dakikalık devrelerle oynarlar, kadınlarda bu süre 25 dakikadır. Elle oynana oyun olduğundan ayakla müdahale etmek yasaktır. Elle oynana oyun olduğundan diz ve ayakla müdahale edilmemelidir. Rakip oyunculara belirli bir seviye de temas edebilirsiniz. Hatalı davranışlarda bulunan kişiler saha hakemleri tarafından uyarılırlar.
Hentbol Kuralları
Günümüzde hızla yaygınlaşarak milli takımlarımız bulunan oyunlardan biri hentbol oyunudur. Günlük yaşantımızın birçok kısmında karşımıza çıkabilir. Okullarda veya hentbol sahalarında oynanabilecek oyunlardan biridir. Oynarken uyulması gereken kurallar aşağıda sıralanmıştır. Kurallar dünya hentbol federasyonu tarafından belirlenerek oynanır. Müsabakalarda kuralların dışına çıkılamaz. Resmi olmayan müsabakalarda değişiklikler yapılabilir.
- Bir kaleci olmak üzere altı oyuncu toplamda 7 kişilik 2 takımdan oluşur.
- Dışı kaygan sentetikten yapılmış topla oynanır.
- Topu en fazla 3 saniye elinizde tutabilirsiniz.
- Topu eline alan kişi en fazla 3 adım atabilir.
- Rakibin elindeki topu elleyemezsiniz fakat top atılırken önünde engel kurabilirsiniz.
- Faul yapan oyuncu 2 dakika oyun dışı edilir.
- Hentbolda penaltı 7 metre uzaktan atış yapılır.
- Oyun iki hakemle yönetilir.
- Hentbol sahası 40 metre boyunda ve 20 metre genişliğinde olmalıdır.
- Oyuncular sadece elle oynayabilir, kaleciler el ve ayakla oynayabilir.
- Devreler arası mola süresi 10 dakikadır.
- Oyun hava atışı ile başlar.
- Savunma oyuncuları diğer oyunculara belli ölçüde temas kurabilir.
Hentbol Terimleri
Hentbolun dünya çapında milyonlarca lisanslı oyuncusu bulunmakta. Son sayılara göre 8 milyondan fazla lisanslı oyuncusu vardır. Günümüzde 150 ülke resmi sporlara dahil etmiştir. Oyunda kullanılan terimler taktiksel olarak oyunculara yön verir. Hangi konumda nasıl davranacağını terimler sayesinde iletişim kurarlar.
- Adam Adama Savunma: Hücum oyuncuları savunma oyuncuları tarafından takip edilerek top alışı engellemektir.
- Alçak Temel Atış: Eğilerek yer hizasında atıştır.
- Aldatma: Rakip oyuncuyu aldatarak farklı atışlar sergilemektir.
- Altı Sıfır Savunma: Savunma oyuncularının hepsinin bulunduğu savunma çizgisidir.
- Alttan Pas: İki oyuncu arasında yapılan paslaşmadır.
- Arkadan Atış: Kale sahası çizgisinin yanından yapılan atışa denir.
- Arkadan Pas: Olduğu yerde durarak hücuma geçen oyuncuya verilen pastır.
- Aşırtma Atış: Kaleci saha çizgisinin önünde bulunduğunda sıçrayarak üzerinden yapılan atıştır.
- Bağlı Oyun: Topun ve oyuncunun gideceği yer daha önceden planlanmıştır.
- Basit Hücum: Yaklanan top ile iki oyuncu ile koşarak hızlıca yapılan hücum türüdür.
- Beş, Bir Savunma: Beş oyuncunun kaleyi savunması ve bir oyuncunun adam adama yaptığı savunmadır.
- Bölge Savunması: Her oyuncunun daha önceden belirlenen yerleri savunmasıdır.
- Çapraz Geçiş: Çapraz hareketler ile rakip oyuncuyu şaşırtarak verilen pastır.
- Çift El Göğüsten Pas: Bacak, kol ve göğüs hizasından verilen pastır.
- Dalma: Toplu topsuz rakip kaleye yapılan hücumdur.
- Çift El Baş Üstünde İtme Pas: Topun iki elle başın gerisine alınarak yapılan pas.
- Dayanma Adımlı Atış: Oyuncunun atış kolunun tersindeki ayağını yere dayayarak yaptığı atış.
- Ense Pas: Baş hizasında yapılan atıştır.