Ego Nedir? Nasıl Anlaşılır ve Zararları Nelerdir
Ego, ben merkezli bir yaşamdır. Dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan insanların tanımıdır. Bilinçaltı isteklerinizin öne çıktığı, her şeye “ben” diye başlayan insanları tanımlar.
Ego her insanda bulunan aşırıya kaçıldığında psikolojik hastalık olarak ortaya çıkan durumdur. Ego kişilerin sahip olduğu özellikler bakımından kendilerini başkalarından üstün görmesine denir. Kişinin sahip olduğu özgüven duygusunun ileri seviyede olması kendisinin başkalarından daha üstün görerek onları ezmesidir. Psikolojik kavram olan ego kontrolden çıkmasıyla egoizm ortaya çıkar. Ruhsal problemlerden dolayı başkalarına yukarıdan bakarlar.
Ego sahibi bir insan cümlelerine “ben” ile başlar. Bir kişi “ben” kelimesini sık kullanıyorsa ego ile süper ego arasında bir yerdedir. Bilinç altında kendisini başkalarından üstün gördüğünde kendisini diğerlerinden ayırmak için “ben” kelimesini kullanılır. İnsan sahip olduğu ruhsal yapısında id (alt bilinç), ego (benlik), süper ego (üst benlik) kişilik dengesini kurmamızda etkilidir. Her insanda ego vardır fakat belirli bir düzeyde seyreder. Bir kişinin kendisine olan özgüveni aşırı boyutlara ulaştığında bunun altında süper ego vardır.
Ego ile süper ego arasındaki dengenin kurulması kişinin özgüvene sahip olduğunu gösterir. Aşırıya kaçan insan çevresindeki kişileri küçümseyerek onlardan üstün olduğunu gösterme çabasında olur. Aşağılık kompleksi ortaya çıkar. Kendini her konuda iyi olduğunu kanıtlamaya çalışır.
İçindekiler
Süper Ego Nedir
Ego katmanının en üst seviyesi süper egodur. Kişi ebeveynlerinden ve toplumdan öğrendiği ahlaki değerleri içselleştirir. Kararları her zaman süper egonun etkisinde kalır. Kendisini başkalarından üstün görerek kararlarında sonuca varır. Süper ego kendi içinde ego ideali ve vicdan olarak ayrılır. Kişi iki ayrı yoldan hareket ederek egosunda karara varır. Süper ego sahibi biri davranışlarını mükemmelleştirmeye çalışır. Egosunun getirdiği üstünlük sayesinde gerçeklik ilkesi yerine ideal standartlara göre hareket eder.
Ego İdeali
İyi ve güzel davranışların kabul görmesidir. Bu davranışın altında yatan ebeveynlerin ve otorite figürlerinin kişide etki yaratmasıdır. Davranışlara uyarak hareket eder, başarı ve değer gibi hisleri kendisinde görür.
Vicdan
Toplum ve ebeveynleri tarafından kötü görülen davranışlardır. Yasaklanmış, kötü sonuçlar doğuracak, ceza ve suç, pişmanlık gibi duyguların öne çıkmasıyla oluşur.
Ego Nasıl Anlaşılır
Ego sahibi kişi konuşmalarından, davranışlarından kendisini belli eder. İleri seviye egosu olan kişinin aklındaki düşünce “ben merkezli” bir yaşam olduğudur. Dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünür. Psikolojik olarak kendisini üstün görür, dünyanın kendi yaşamı için yaratıldığını düşünerek hareket eder. Çevresindeki herkesin piyon olduğunu düşünerek hareket eder.
Egolu biri konuşmasında genellikle “ben” diye başlar. En iyisini kendisinin bildiğini düşünerek konuşur, cevapları daima kendi doğruları ile doludur. Başkalarının düşüncelerini fazla umursamaz. Sürekli takdir edilmeyi bekler, yaptığı işin doğru olduğunu düşünerek hareket eder. Kendisi daima çevresindekilere göre üstün ve iyi olduğu kanaatindedir. Kendisini diğer insanlardan ayırarak hareket eder. Kişi egosunun farkındadır. Kimi zaman sonuçları ağır olmasına rağmen kararlarının doğru olduğunu savunmaya devam eder. Egosunu ölçülü seviye de tutmayı başarabilse eğer çevresindeki insanlar hayranlık duyabilir.
Özsaygı ve özgüven sahibi biri egosunu dengede tutmuş biridir. Başkalarının düşüncelerine saygı göstererek kendisinin de bazı konularda yetersiz olduğunu düşünür.
Ego sahibi bir insan; ben iyiyim, en başarılı benim, bildiklerim doğru, önce benim kararlarım, önce benim isteklerim, ben mutluyum, özür dilemem, hata yapmam, kendi yanlışlarını başkalarına yükleme gibi konuşmaları olur. İleri seviyeye ulaştığında genellikle her diyalogunda bu cümleleri kurmaktan geri kalmazlar. Bu tarz konuşmalar kişileri egoist yapmaktadır.
Egonun Zararları
Ego, kişilerin duygu ve düşüncelerini ön planda tutarak gösterdikleri davranışları kapsar. Egolu biri çevresindekilerini umursamadığı gibi kendi doğrularını kabul eder. Kişi zaman içerisinde yalnız kalır. Kendini başkalarından üstün görmesi arkadaşlık ilişkilerine zarar verir.
Araştırmacılara göre ego sorunu yaşayan kişiler özgüven eksikliği yaşamaktadır. Egosu ile özgüveninin yerini doldurma çabasına girmektedir. İkisi arasında dengeyi bulamayanlarda kişilik bozuklukları yaşanabilir. Kendilerini yücelterek başkalarından üstün görme çabaları git gide artmaktadır. Bu insanlar kendilerini üstün görmelerine rağmen kişisel gelişimden geri kalırlar.
Egonun hakimiyet kurduğu kişiler yeniliklere kapalı olurlar. Yeni insanların ve hikayelerin yaşanmasının önüne geçerler. Kibir, bencillik, ukalalık insanları yalnızlaştırır.
Ego Nasıl Yenilir
Sorunu olanlar dilerseler psikologlardan randevu alarak ego sorununa dair sonuç arayabilir. İlaç olmadan kişilere bedensel ve ruhsal olarak kendilerini tanımalarına imkan tanırlar. Ego sorununun önüne geçmek için en başta kişi kendini tanımalı ve farkına varmalıdır. Kendini bilen insan bulunduğu ortamlarda egosunu göstermez, özgüveni varsa o konularda dile getirebilir. Aşırıya kaçmadan kendini tanımış olur.
Beden ve ruh olarak benlik duygusu herkesin içinde vardır. Tüm canlılar kendi gözlerinden dünyayı gördüğünde başkalarını önemsemez. Başkalarını tanımalı onların varlıklarına dair bilgi sahibi olmalıdır. Alçakgönüllü insanları tanımalı, aynı ortamda bulunduğunda onlar gibi davranabilir.
Psikologlar bu konuda yardımcı olacaktır. Psikoloji ve kişisel gelişim kitapları kişilerin egolarını yenmelerine yardımcı olacaktır. Bu kitaplar kişilerde farkındalık yaratarak egonuzu baskın hale getirerek ortadan kaldırabilir.