Teknoloji Nedir? Yararları ve Zararları Nelerdir? Önemi Nedir?
Teknoloji son yüzyılda hızla gelişen mal veya hizmetlerin üretiminde bilimsel araştırma ve amaçlarla gerçekleştirilen tekniklerin, becerilerin ve yöntemlerin toplanmasıdır. Teknoloji insanlığı daha yaşanabilir bir medeniyete geçiş yapmasına yardımcı olmuştur.
Teknoloji, ihtiyaca uygun alet ve araçların geliştirilmesi kullanılan bilgi ve tekniktir. Teknoloji daha basit olarak insanların daha kolay, daha ekonomik, daha verimli bir şeyi yapma girişimidir. Bunlar araç gereçler olabileceği gibi bilgi de olabilir. Teknoloji hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. İnternet ortamında gezinmemiz dahi teknolojinin hayatımıza kattığı faydalardan biridir. Uzun yıllar boyunca bilgi sahibi insanların araç ve gereçleri geliştirerek bugünkü haline ulaşmasını sağlamıştır.
Teknoloji günümüzün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sorunları çözüme ulaştırır. Sorunların çözülmesinde teknolojik gelişmeler aranır. Elektrik gibi teknolojik bir buluş hayatımızı değiştirmiştir. Elektriğin olmadığı dönemlerde hayatımız bin bir türlü sıkıntılarla iç içe olurdu.
Teknoloji nedir sorusunun cevabına hepimiz elimizdeki cep telefonu, bilgisayar, tablet, televizyon, sanayide kullanılan makineleri gösterecektir. Ancak çok kişi teknolojinin araç ve gereçlerin yapılıp üretilmesi için bilgi ve teknik olarak cevap verecektir.
İçindekiler
Teknolojinin Önemi Nedir
Teknolojinin önemini az çok hepimiz biliyoruz. Anlatmak istediğimizde bundan 30-40 yıl öncesini örnek gösteririz. Yaşamımız çeyrek yüzyılda yeniden şekillenmiştir. Yaptığımız icatlar, buluşlar sayesinde insanlar daha rahat bir yaşam sürdürmektedir. Eski zamanlarda iletişim için cep telefonları yoktu, insanlar birine ulaşmak istediğinde sayısız sıkıntılar yaşardı.
Geçmişe gittikçe teknolojinin hayatımızı baştan sona değiştirdiğini fark ederiz. Teknolojinin önemi geçmiş yüzyıllara göre daha iyi anlaşılabilir. Thomas Edison bilime yön vererek elektriğin icat etmiştir. Teknolojinin nimeti olan elektrik hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Elektrikler kesildiğinde adeta hayat durmaktadır.
Eskiden insanlar yiyeceklerini muhafaza etmek için evlerin soğuk yerlerini veya toprak altını kullanırdı. Yiyecekler kısa sürede bozulduğundan dolayı iyi muhafaza edilmesi gerekiyordu. Çamaşırlar, bulaşıklar elde yıkanır güneşte kurutulurdu. Yemekler taşlardan yapılmış ocaklarda yakılan ateşlerle pişirilirdi. Eskiden parayla ödeyemediğimiz alışverişler yaşanmıştır
Günümüzde teknoloji hayatımızı telefon, doğalgaz, internet faturaları, kredi kartı aidatları, taşıt vergileri, sağlık ödemeleri, para gönderme ve alma işlemlerinde hayatımızı kolaylaştırmıştır. Evimizde bulunan teknolojik aletlerden faydalanırız. Dünyanın diğer ucundaki insanla teknoloji sayesinde iletişim kurmaktayız. Teknoloji baştan sona hayatımızı kolaylaştıran ve refaha ulaştıran gelişmeler sunmuştur.
Teknolojinin Yararları
Teknoloji bilgi ve teknik alanında hayatımızı kolaylaştıran araç ve gereçlerin gelişmesini sağlamıştır. Teknolojinin hayatımıza ne tür yararları var gelin birlikte inceleyelim.
Teknoloji tıp alanında birçok hastalığa çare olmuştur. Teknolojinin sunduğu imkanlar sayesinde insanlar çok daha hızlı tedavi görüyorlar.
Teknoloji iletişimi kolaylaştırarak dünyanın bir ucundaki insanla iletişim kurmamızı sağlıyor.
Eski zamanlarda insan gücüyle birçok işi uzun sürelerde yaparken teknolojinin sunduğu nimetlerle çok daha hızlı halletmekteyiz. Örneğin otomobil, asansör, ev aletleri, telefon, trenler.
İnsanlar sosyal medyayı kullanarak duygu ve düşüncelerini büyük kitlelere ulaştırabilir olmuşlardır.
Uçaklar, hızlı trenler, gemiler, jetler, yatlar kullanılarak rahat ve konforlu ulaşıma geçilmiştir.
İnsanlar yaz kış demeden kendi şahsi özel otomobilleri ile istedikleri zaman yolculuk yapabilir hale gelmişlerdir.
Radyo, televizyon ve internet sayesinde ülkeden ve dünyadan birçok konuda gelişmeleri takip edebilir olduk.
Alarm sistemleri, gizli kameralar, güvenlik sistemleri sayesinde yaşam alanlarımız çok daha güvenli hale gelmiştir.
Teknoloji insanların sosyalleşmesini ve eğlence anlayışını geliştirmiştir. E-Spor alanında gelişmeler, balon ve uzay yolculukları yapılır olmuştur.
Teleskopların geliştirilmesiyle içinde bulunduğumuz güneş sistemini ve uzayı inceleyebilir olduk.
İşletmeler ürünlerini daha kolay bir şekilde müşterilerine ulaştırabilir olmuşlardır.
Modern sanayinin gelişmesiyle üretimde artış, maliyetlerde düşüş sağlanmıştır.
Teknoloji güvenli evlerin inşasında kullanılmıştır. Birbirleri ile karıştırılan maddelerle çok güçlü çelikler ve betonlar elde edilmiştir.
Tarım alanındaki yenilikler sayesinde insanlar daha geniş alanlarda ürün ekip yetiştirebilir olmuşlardır.
Teknolojinin Zararları
Teknoloji hayatımızı daha kolay hale getirirken doğamıza ve insanlığa farkında olmasakta zarar vermekte. Eskiden insanların yaşamları hareketli geçerken teknoloji getirdiği kolaylıkla bilgisayar başından ayrılmadan işlerini halledebilir olmuşlardır. Teknoloji silahlarında gelişmesine yol açmıştır. Günümüzde birçok savaş teknolojinin getirdiği muazzam silahlarla yapılmaktadır. İnsanlığı tehdit eden atom bombası da teknolojinin eserlerinden birisidir.
Otomobillerin üretiminin yaygınlaşmasıyla trafiğe çıkan araç sayısı arttı ve araçlardan çıkan egzoz dumanları ozon tabakasına zarar vermektedir.
Kağıt ihtiyacının karşılanması için ağaçlar kesilerek ormanlar yontulmuştur. Bilinçsiz ağaç kesiminden dolayı oksijen döngüsünü gerçekleştiren ağaçlar azalmıştır.
Sanayileşmeden dolayı ortaya çıkan zehirli gazlar atmosfere salınmaktadır. Havaya ve doğaya zarar vermektedir. Yakın bölgelerde yaşayan birçok insan zehirli gazları soluduğundan kanser ve solunum yolu hastalıklarına yakalanmaktadır.
Deniz yolu ulaşımının yaygınlaşması petrol ve türevi maddelerin taşımacılığına vesile olmuştur. Deniz kazalarında petrol gibi zararları kimyasallar denize dökülmektedir.
Teknolojiye olan bağlılık insanların küçük ofislerde çalışmalarına yol açmıştır. Hareketsiz vücut çağımızın hastalığı olan obeziteye neden olmaktadır.
Atom bombası gibi kimyasal silahların üretilmesi tüm insanlığı tehdit etmektedir. Japonya’ya atılan atom bombası yüzbinlerce insanın ölmesine yol açmıştır.
Teknolojik cihazların sürekli kullanılması beyinde tümör ve göz hastalıklarına yol açmaktadır.
İnternetin yaygınlaşması insanların kişisel bilgilerine erişilmesine ve zarar vermesine yol açmaktadır.
Teknoloji tarım alanında kullanılarak tohumların genetiği değiştirilmiştir. İnsanlar organik ürünler yerine genetiği değiştirilmiş sebze ve meyveler yemektedir.